Importanța fertilizării foliare la floarea soarelui

2022. May 19., Thursday

Importanța fertilizării foliare la floarea soarelui

În trecut, floarea soarelui era percepută ca o plantă „comestibilă” care „abuzează” solul, adică a plantă care, cu ajutorul rădăcinilor care pătrund adânc în sol, este capabilă să absoarbă nutrienții necesari, chiar și în condiții de precipitații scăzute. Chiar dacă acest lucru este adevărat, odată ce producția a trecut de 3–3,5 tone la hectar, a devenit necesar ca pe lângă azot, potasiu și fosfor să fie folosiți și alți macronutrienți precum magneziul, sulful precum și adăugarea mai multor oligoelemente. Nutriția prin rădăcină a plantelor nu este neapărat suficientă. Pentru a obține recolte mari, plantele nu pot ajunge întotdeauna suficient la macronutrienți dar mai ales la oligoelementele din sol, astfel încât fertilizarea foliară a devenit un element tehnologic indispensabil. Absorbția de nutrienți prin intermediul frunzelor, chiar dacă este limitată, poate să fie de 2 până la 20 de ori mai eficientă decât cea prin rădăcină. Mai presus de toate, prin fertilizarea foliară efectuată profesional și la timp, putem evita pierderea de randament sau de calitate cauzată atât de deficiențe nutritive absolute, cât și latente (încă nu sunt simptome vizibile de deficiență). Prin utilizarea lor direcționată putem crește rezistența la factorii de stres din mediu, cum ar fi condițiile meteorologice extreme sau dăunătorii plantelor. Este important de subliniat faptul că fertilizarea foliară nu înlocuiește, ci completează nutriția prin rădăcină a plantelor.

În ce cazuri este justificată fertilizarea foliară? În cazul producției intensive a plantelor este justificată aproape întotdeauna, însă asta ar fi un răspuns prea simplu...

Este justificat dacă în urma rezultatelor testelor de sol s-a constatat lipsa totală sau relativă a unor nutrienți. În cazul lipsei totale, adesea vor apărea și deficiențe. Lipsa relativă a nutrienților este însă mult mai periculoasă deoarece este mai greu de determinat care este nutrientul lipsă. Primul pas este analizarezultatelor de sol (nivelul pH-ului, verificarea supragreutății relative a unor nutrienți), după care este recomandată o analiză a frunzelor, unde se verifică aportul de nutrienți al populației de plante. Este important de menționat că în cazul plantelor tinere, cerințele nutritive ale populației care se dezvoltă rapid depășește de multe ori capacitatea de absorbție a rădăcinilor.

În cazul cultivării florii-soarelui înaintea perioadei de creștere intensivă sau a celei de înflorire este adesea necesară completarea prin intermediul frunzelor a magneziului, potasiului și a altor oligoelemente. Astfel se poate evita stagnarea vigorii inițiale de creștere sau a problemei fertilității mai slabe. Dar să vorbim despre fiecare nutrient în parte. Magneziul este atomul central al clorofilei, nu poate fi înlocuit cu alți nutrienți. Participă la activarea numeroaselor enzime și la metabolismul carbohidraților și al grăsimilor, astfel că suplimentarea lui este indispensabilă. În lipsa lui, frunzele se decolorează, apare cloroza intervertebrală atunci când doar nervura principală și zona din jurul acesteia rămâne verde. În cazul în care suplimentarea acestuia prin sol nu a avut loc, sau absorbția este inhibată, atunci pentru suplimentare sunt disponibile două noi produse inovatoare de fertilizare foliară Magnesol-S și MagneMix-S care oferă o soluție reală și rapidă pentru asigurarea necesarului de magneziu a creșterii vegetative intensive. Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) aplicat în doză de 10–15 l/ha. nu suplinește doar magneziul ci și sulful necesar florii-soarelui. Sulful se găsește în unii aminoacizi esențiali (cisteină și metionină), vitamine (B1, biotină, tiamină), rolul său cel mai cunoscut fiind în sinteza acizilor grași (uleiuri). Acesta este necesar pentru producția de glutation, care fiind un antioxidant, este un element indispensabil al sistemului imunitar al plantelor. În zonele deficitare în sulf este recomandată folosirea produsului Genezis Nitrokén pentru suplinirea sulfului. MagneMix-S (5% MgO + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) de asemenea aplicat în doză de 10–15 l/ha. suplimentează pe lângă magneziu și sulf toate cele 6 oligoelemente care contribuie la creșterea intensivă.

Adesea însă este necesar să punem un accent mai mare pe aplicarea repetată a oligoelementelor, deoarece la floarea-soarelui în cazul unei producții mai mari (4 t/ha sau peste) apare o cerere foarte semnificativă (tabelul 1).

  1. Tabel: Cantitatea de oligoelemente absorbite pe un sol de cernoziom pe baza unui randament mediu de 4 t/ha (Sursa: experiment propriu, Iregszemcse 2019)

Produsul Genezis Olajosnövény BS (Genezis plantă uleioasă BS) (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + tot conținutul de aminoacizi 13,53%) completează eficient rezervele de aminoacizi a celulelor vegetale datorită conținutului de aminoacizi, accelerează substanțial sinteza proteinelor pe ribozomi. Produsul conține 17 aminoacizi, printre care metionină, care este aminoacidul care inițiază sinteza proteinelor. Produsul crește rezistența plantelor la factorii de stres biotici și abiotici, mai ales în perioada critică de dezvoltare. În cazul florii-soarelui, este recomandată administrarea încă de la apariția primelor 3–4 perechi de frunze până la perioada de înflorire pentru exploatarea vigorii de creștere timpurie.

În cazul oligoelementelor este dificil de evidențiat unul, însă în orice caz trebuie pus accent pe suplinirea borului, mai ales dacă am observat deja deficiențe în alte culturi. Borul, fiind un oligoelement esențial, contribuie la stabilitatea tuburilor de polen, în lipsa lui fertilizarea nu este adecvată, în cazurile critice poate apărea și căderea florilor. Suplimentarea acestuia poate începe încă de la apariția primelor 3–4 perechi de frunze și poate fi aplicată de 2–3 ori, deoarece în cazul florii-soarelui este necesar să fie administrate cel puțin 450–550 g/ha de bor înainte de înflorire, deoarece acesta nu se mișcă deloc sau se mișcă greu în plantă. Dacă cantitatea de bor necesară nu este disponibilă în perioada de înflorire, atunci - în lipsa borului - mugurii pot cădea, ceea ce poate duce la pierderi severe ale recoltei.

Profitați de ocazie și alegeți din varietatea mare de îngrășământ foliar pentru floarea-soarelui a rețelei de parteneri Genezis!

Efect rapid, absorbție eficientă!