Nu vă doriți producții mai bogate și o mai bună întrebuințare a nutrienților? Dacă răspunsul este da, atunci folosiți Green Max!

2024. February 7., Wednesday

Nu vă doriți producții mai bogate și o mai bună întrebuințare a nutrienților? Nu ați îmbunătăți absorbția de fosfor cu până la 20%? Nu ați dori să suplimentați azotul, calciul și magneziul în același timp? Nu ați calcifica solul?

Nu ați îmbunătăți structura solului și capacitatea de retenție a apei?

Dacă răspunsul este da, atunci folosiți Green Max!

Nitrogénművek are o experiență de peste 90 de ani în producția de îngrășăminte azotate. Am dezvoltat un îngrășământ special pentru solurile acide, sărace în calciu și magneziu, respectiv pentru culturile care necesită calciu și magneziu! Acesta este Green Max!

De ce a fost atât de necesară dezvoltarea Green Max?

Mai mult de jumătate din terenurile noastre arabile sunt acide (pH<6)! Acest lucru nu poate rămâne așa! Absorbția și întrebuințarea nutrienților este deja limitată la un pH sub 6. În astfel de cazuri, cel mult jumătate din fosfor este utilizat. Merită să oprim acidificarea solului? Fără îndoială! Acidificarea solului este un precursor al deșertificării! În țara noastră, acesta este unul dintre cei mai importanți și, potențial, cel mai răspândit factor de degradare a solului. Nu numai că absorbția nutrienților din solurile acide este limitată, dar deteriorarea structurii solului cauzează dificultăți de cultivare și înrădăcinare, înnămolire, apă stagnată, sol neaerisit, sufocarea rădăcinilor, inhibarea creșterii rădăcinilor, reducerea duratei de viață a solului, sol nesănătos, deficiență de calciu, pierderi de recoltă. Solul acid poate absorbi și reține mai puțină apă, exacerbând efectele adverse ale unui climat deja din ce în ce mai extrem. În ultimii 30 de ani, ne-am acidificat treptat solurile!

Cum am ajuns aici?

Motivul principal a fost abordarea prost concepută a fertilizării din ultimele decenii, pe care o putem și trebuie să o schimbăm! Distrugerea unui sol bun cu îngrășăminte acidifiante nu durează secole, ci doar un deceniu sau două! În interesul unei producții agricole durabile, trebuie să oprim procesul de acidificare, care a fost cauzat de utilizarea îngrășămintelor acidifiante și de eșecul de a adăuga calciu. Adevărații vinovați sunt îngrășămintele cu uree și nitrat de amoniu! Utilizarea lor nu va duce decât la o degradare a solului, la acidificare și la o utilizare deficitară, deoarece nu sunt adaptate la clima noastră! Utilizarea lor în condiții de secetă este periculoasă! O mare parte se evaporă, este spulberată de vânt, iar azotul este pur și simplu pierdut!

Doriți o recoltă mai bogată? O mai bună întrebuințare a nutrienților? Ați îmbunătăți absorbția de fosfor cu până la 20%? Ați dori să suplimentați azotul, calciul și magneziul în același timp? Ați suplimenta calcarul din sol? Ați îmbunătăți structura solului, capacitatea de retenție a apei?

Soluția este o combinație unică de azot și de amelioratori de sol, Green Max!

159 kg/ha de azot, 161 kg/ha de calciu (CaO) și 116 kg/ha de magneziu (MgO) substanță activă pe tonă! Pulbere de dolomită fin măcinată, cu o suprafață reactivă uriașă datorită dimensiunii particulelor de 40 µm!

Îngrășămintele cu efect acidifiant sunt adesea caracterizate prin indicele lor de calcar. În consecință, indicele de calcar al nitratului de amoniu este de 60, iar cel al ureei este de 80–100. Cu alte cuvinte, efectul de acidificare a solului produs de 100 kg de nitrat de amoniu sau de uree poate fi contracarat prin aplicarea simultană a 60 sau 80–100 kg de CaCO3. Green Max are un indice de calcar de -30! Pe solurile acide, echivalează cu un îngrășământ cu calcar de 300 kg/ha!

Am testat ce poate face Green Max atât la grâul de iarnă, cât și la porumb, în comparație cu ureea și ureea cu inhibitor. Rezultatele au arătat că, la grâul de iarnă, Green Max a crescut producția cu 970 kg/ha în comparație cu ureea și cu 520 kg/ha în comparație cu ureea cu inhibitor. Green Max a dat rezultate mai bune chiar și pe solurile calcaroase. În acest caz, Green Max a dat un randament cu 2150 kg/ha mai mare decât ureea și cu 1230 kg/ha mai mare decât ureea cu inhibitor (figura 1).

Figura 1: Avantajul de randament al GreenMax față de uree la grâu (t/ha)

Experimentele noastre pe porumb au arătat rezultate similare. Aici, Green Max a dat un randament cu 750 kg/ha mai mult în comparație cu ureea și cu 1350 kg/ha mai mult în comparație cu ureea cu inhibitor. Pe solurile calcaroase, Green Max a dat un randament cu 1570 kg/ha mai mare decât ureea și cu exact 1000 kg/ha mai mare decât cu uree cu inhibitor (Figura 2).

Toate acestea dovedesc că pe solurile acide, apropierea chimiei de cea neutră și pe solurile calcaroase, aprovizionarea mai bună cu calciu și magneziu a dus la producții mai mari, ceea ce a asigurat venituri suplimentare la hectar pentru grâu 31 200 – 129 000 HUF/ha și pentru porumb 38 250 – 80 070 HUF/ha, în funcție de suprafața cultivată.

Figura 2: Avantajul de randament al GreenMax față de uree la porumb (t/ha)

Întrebuințare rapidă! Îngrășământ perfect sferic, granulat! Calitate unică! Conținutul său de calciu și magneziu acoperă nevoile oricărei culturi, chiar și în cazul unor producții mari! Acțiune imediată și efect de lungă durată!

Conținutul de material de îmbunătățire a solului provine din minele autohtone! Nu este un deșeu industrial sau un produs secundar de producție! Adevărat sediment panonic! Ingredientul activ din materialul de îmbunătățire a solului Green Max este alcalin! Este foarte bun pentru solurile acide, pentru a crește pH-ul solului, ceea ce va fi evident deja din primul an de aplicare! Alte substanțe care conțin calciu, care sunt neutre (ghips, anhidridă, anhidrită), nu îmbunătățesc pH-ul solului!

Nu riscați Pământul împrumutat de la nepoții noștri!

Utilizați Green Max!