PÉTISÓ! CALITATE PREMIUN DIN 1931, CU CONȚINUT DE SUBSTANȚĂ ACTIVĂ RIDICATĂ UNICĂ DE 39 %!

2024. January 19., Friday

PÉTISÓ

CALITATE PREMIUN DIN 1931, CU CONȚINUT DE SUBSTANȚĂ ACTIVĂ RIDICATĂ UNICĂ DE 39 %!

 

Pétisó este un îngrășământ în stare solidă produs din 1931, de tip azotat și nitrat de amoniu (MAS, CAN), care este diferit de celelalte îngrășăminte prin faptul că în loc de calcit (CaCO3) se amestecă dolomit mărunțit în produs, care este sarea dublă a carbonatului de calciu (CaCO3) și carbonatului de magneziu (MgCO3). Conținutul său de nitrogen este de 27 %, dar ținând cont de conținutul de 7 % CaO și 5 % MgO, substanța activă totală este de 39 %. Fiecare 1 tonă de Pétisó conține 228 de kg de amelioratori de sol (dolomită).

CaCO3 și MgCO3 nu sunt solubile în apă, dar devin solubile sub formă de diferiți acizi (acid carbonic, acizi de sol, acizi de rădăcini și acid azotic) și astfel pot fi absorbiți de plante. Pentru desfășurarea mai ușoară a acestui proces, dolomita este amestecată în îngrășământ sub formă fin măcinată.
Dimensiunea medie a particulelor de pulbere de dolomită este de 40 micrometri. Datorită conținutului său de dolomită este eficient în special pe solurile acide, îmbunătățind structura solului prin conținutul de calciu și magneziu. Este recomandat în special pentru fertilizarea culturilor care necesită magneziu - cartofi, sfeclă de zahăr, leguminoase perene, porumb, rapiță, ovăz, plante horticole și medicinale! Datorită dolomitei din Pétisó crește concentrația de calciu și magneziu a solului și pH-ul acestuia se stabilizează.

Pot fi mai multe cauze care duc la acidifierea solului: factori climatici, materialul solului, condițiile de relief și hidrologice ale peisajului, efecte biologice și nu în ultimul rând efecte antropice. Omul acidifiează solul prin poluarea industrială, calciul extras cu recolta și în mod deosebit cu fertilizarea necorespunzătoare.

Deși randamentele înalte nu pot fi obținute fără fertilizarea la scară mare, totuși majoritatea îngrășămintelor acidifică solul în mod direct sau indirect. Dintre acestea, îngrășămintele azotate acționează cel mai intens. Efectul de acidifiere al îngrășămintelor este perceput de așa-numitul indice de calcar, care arată câte kilograme de carbonat de calciu pot neutraliza efectul de acidifiere a 100 kg de îngrășământ. Cu cât este mai scăzut indicele de calcar, cu atât mai puțin acidifică îngrășământul propriu zis solul.

Se poate vedea clar că azotatul de amoniu acidifică solul cu șase ori mai mult decât Pétisó. (Tabelul 1). Pétisó are indicele de calcar foarte scăzut, astfel prin utilizarea sa regulată este posibilă menținerea fertilizării cu azot. Este avantajos că dolomitul local, ca și component Pétisó, este în imediata vecinătate a acidului de rădăcină în formare, iar dimensiunea granulară fină a acestuia permite reacția rapidă. Ca urmare, structura solului se îmbunătățește, crește capacitatea de livrare a azotului și fosforului și stocul de microelemente, solul este reînvigorat. În acest fel putem obține cantitate mai mare și calitate mai bună a recoltei. Pe un sol acid se poate obține un efect mai bun cu 100 de kg de Pétisó, decât cu 100 de kg de azotat de amoniu, în ciuda faptului că acesta din urmă conține cu 7 kg mai mult azot! Pétisó conține azotat de amoniu compus din cantități egale de amoniu cu efect mai lent și azotat cu acțiune mai rapidă, astfel încât poate fi utilizat ca îngrășământ de bază, starter și de profunzime la orice tip de sol și de cultură vegetală.

Formarea de particule Pétisó are loc în două moduri diferite: Una dintre metode este granularea (Pétisó granule), cea de a doua fiind atomizarea (Pétisó atomizat). Pétisó granule are o granulație medie tipică între 2,5 - 6,3 mm, iar dimensiunea celor atomizate este între 0,8 - 4 mm. Pétisó granule are o toleranță bună la temperatură, distribuția dimensiunii particulelor este ideală. Datorită rezistenței și mărimii granulelor, este de asemenea adecvată pentru împrăștierea cu sisteme moderne, cu o lățime de lucru mai mare.

Pe ce sol merită să folosiți Pétisó?
Poate fi utilizat pe orice tip de sol, ca îngrășământ de bază, starter și de profunzime. Este cea mai bună alegere în zonele acide, solurile nisipoase, zonele sărace în magneziu, deoarece nu acidifică în continuare solul, îi stabilizează pH-ul, completând solul cu calciu și magneziu.

Când ar trebui utilizat nitrocalcar (Petisó) granular?
Absorbția și dizolvarea mai lentă a apei asigură o alimentare continuă cu azot și oferă un model de pulverizare bun chiar și cu o lățime de pulverizare de peste 24 m.

Când ar trebui utilizat nitrocalcar (Petisó) atomizat?
Rata de absorbție a apei în cazul Pétisó atomizat este mai mare decât la cel granular – inițial este identică cu nitratul de amoniu. Prin urmare, se dizolvă la fel de eficient ca nitratul de amoniu, astfel fiind adecvat pentru fertilizarea de profunzime târzie. Datorită dimensiunii mai mici ale particulelor, în timpul aplicării ajung mai multe particule per m2 de teren, ceea ce poate duce la o distribuție mai bună a substanței active și oferă un model de pulverizare bun la o lățime de pulverizare de 24 m.