Planificarea (replanificarea) fertilizării culturilor de toamnă

2021. December 9., Thursday

Planificarea (replanificarea) fertilizării culturilor de toamnă

În cazul rapiței de toamnă și a cerealelor de toamnă fermierul pregătește planul de fertilizare deja la sfârșitul verii, însă condițiile de piață modificate i-au făcut pe mulți să fie mai precauți. Scopul este evident, obținerea unei producții cu câștig cât mai mare, în așa fel încât resursele materiale și naturale disponibile să fie exploatate eficient și în cele din urmă în mod sustenabil. Rezerva de substanțe nutritive a solului și cantitatea de substanțe nutritive care poate fi asimilată de către plante este finită! Cei care omit fertilizarea de bază, mai ales în cazul solurilor friabile, sărace în coloizi sau a celor dense, alături de un nivel mediu sau slab de îngrijire, se pot aștepta la o scădere a producției cu 10-30%.

Azi nu mai este posibilă obținerea unei producții mari fără folosirea îngrășămintelor chimice!     Deoarece producția a devenit mai intensivă, soiurile și hibrizii moderni din ziua de azi, cu mare productivitate, nu suportă ,,flămânzirea”, iar  aceasta reacționează prin scăderea productivității. Întrebarea este, de ce cantitate de substanțe nutritive au nevoie culturile de toamnă? Să pornim de la necesarul specific de substanțe nutritive a plantelor, adică de la cantitatea de substanțe nutritive pe care o asimilează din sol în vederea obținerii unei producții de 1 tonă produse (boabe, semințe) și subproduse (tabel 1.).

Cultura

Necesarul specific de elemente nutritive (pentru o recoltă de 1 tonă de boabe și subproduse) kg/t

 

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

Rapiță

55

35

43

50

20

Secară

25

12

26

8

2

Triticale

25

11

16

6

3

Orz de toamnă

27

10

26

6

2

Grâu de toamnă

27

11

18

6

2

Tabel 1.: Necesarul specific de elemente nutritive pentru o recoltă de 1 tonă de boabe și subproduse

Sursă: Füleki,Gy. 1999: Gestionarea substanțelor nutritive. Editura Mezőgazda Kiadó. Bp, ProPlanta., Kádár, B. 1992: Principiile de bază și metodele hrănirii plantelor MTA TAKI, Bp.

Cantitățile indicate în tabel trebuie să fie disponibile în formă asimilabilă, cu luarea în considerare a dinamicii de asimilare a elementelor nutritive de către plante. În etapa timpurie a dezvoltării cerealele și rapița necesită o cantitate mai mare, prima dată din fosfor, apoi odată cu accelerarea creșterii lăstarului din azot și potasiu.

  • Fosforul este indispensabil pentru formarea mai bună a rădăcinilor în etapa timpurie a creșterii, iar mai târziu pentru formarea organelor generative.
  • Potasiul are un rol important în formarea rezistenței corespunzătoare a tulpinii și a unei rezistențe mai bune față de vremea de iarnă.
  • Azotul este motorul creșterii vegetative, fiind un element nutritiv definitoriu în creșterea recoltei și adesea în îmbunătățirea calității.

Dacă omitem sau reducem semnificativ aplicarea acestor elemente, balanța de elemente nutritive a solului va fi negativă, ceea ce poate cauza pe termen scurt lipsa de substanțe nutritive, iar pe termen lung epuizarea solului și reducerea productivității. Plantele vor fi subdezvoltate, ceea ce scade rezistența lor față de vremea de iarnă, scade cantitatea recoltată și va fi periclitată siguranța recoltei. La culturile de toamnă completarea de PK în primăvara timpurie poate fi luat în calcul ca o soluție fortuită, cu excepția solurilor cu proprietăți extreme, efectul de creștere a recoltei este incert. Completarea armonioasă cu substanțe nutritive bazată pe aplicarea tuturor elementelor nutritive necesare, reprezintă singura soluție sigură pentru obținerea unor recolte bogate și îmbunătățirea sănătății generale a plantelor.

Cum pot fi moderate pierderile, dacă fertilizarea de bază a fost omisă sau nesemnificativă?

Trebuie avut în vedere faptul că cerealele și rapița au nevoie de o cantitate semnificativă de azot pentru dezvoltare în primăvara timpurie. În privința aplicării nitrocalcarului granulat (Pétisó) (27% N + 7% CaO + 5% MgO) și a Nitrosol-ului (30% N) trebuie decis în baza sfaturilor de specialitate legate de fertilizare, bazate pe analiza solului (și chiar analiza frunzelor). Aceste îngrășăminte sunt completate cu fosfor și potasiu aplicat foliar, respectiv prin aplicarea altor macro - și microelemente importante, cum ar fi cuprul, zincul și borul (Genezis Pétisol Foszfor és káliumdús, Genezis Mikromix-A Kalászos, Genezis Mikromix - A Olajos növény, Genezis Pétibór Extra, Genezis Mikromix BS). Deci merită să fie planificată în prealabil și să fim pregătiți pentru fertilizarea cu azot în luna februarie, respectiv pentru condiționarea plantelor în primăvara timpurie cu îngrășământ foliar.