Să ne pregătim din timp pentru sezonul de suplimentare cu substanțe nutritive din primăvară!

2021. December 21., Tuesday

Să ne pregătim din timp pentru sezonul de suplimentare cu  substanțe nutritive din primăvară!

Cultivarea cu succes a culturilor de primăvară, cum ar fi porumbul și floarea soarelui sau cerealele de primăvară semănate deja la începutul lunii martie, merită să fie consolidată cu mult înainte de semănat. În cazul în care fertilizarea de bază cu fosfor și potasiu a fost omisă toamna, suplimentarea trebuie realizată primăvara timpuriu – în momentul în care se poate efectua deplasarea pe sol! Acesta înseamnă, că fertilizarea cu NPK trebuie realizată în februarie în cazul semănatului ovăzului și orzului de primăvară. Dar acest lucru nu va fi altfel nici în cazul porumbului, florii soarelui și a altor culturi.  Nu avem mult timp, astfel în vederea siguranței fertilizării preparatele complexe trebuie să se afle în depozitul gospodarului deja în februarie, iar îngrășămintele chimice cu azot cel târziu în martie!

De ce este atât de specifică suplimentarea cu fosfor și potasiu?

 Deoarece în lipsa fosforului va fi întârziată chiar și dezvoltarea inițială, respectiv ne putem aștepta la o înrădăcinare slabă și la decolorarea frunzelor dată de antocieni. Pe lângă acestea, suferă tulburări și diferențierea inflorescenței și mai târziu procesele generative, ceea ce poate conduce la scăderea semnificativă a cantității recoltei. De exemplu, într-o plantă de porumb cu 5-8 frunze are loc deja diferențierea știuleților, iar stocul de fosfor al boabelor se epuizează deja la stadiul de 2 frunze, de aceea este neapărat necesară suplimentarea fosforului. Cu ocazia semănatului timpuriu, în sol rece, fosforul poate fi suplimentat cu microgranulat Genezis NP Gold Starter, respectiv cu  Genezis NP starter 15:25 (11% S).

De asemenea, potasiul este indispensabil pentru formarea rezistenței corespunzătoare a tulpinii, a rezistenței față de boli și suportarea mai bună a secetei. Semănatul porumbului, florii soarelui,  soiei, sfeclei de zahăr și cartofului este de neimaginat fără suplimentarea potasiului. În plus, ultimele două culturi sunt sensibile la clorid, adică suplimentarea cu potasiu în primăvara timpurie trebuie să aibă loc cât mai devreme posibil, pentru ca cloridul să aibă timp să ajungă în straturile mai profunde. În cazul culturilor prășitoare fosforul și potasiul poate fi asigurat cu îngrășământ chimic NPK cu proporție 1:1PK sau cu preponderență de potasiu (Genezis NPK 8-15-15; Genezis NPK 4-24-24; Genezis NPK 5-10-30; Genezis PK10-20). Cu produse NPK compactate, excelent și rapid solubile în apă se poate suplimenta cantitatea neceară de PK, chiar și concomitent cu semănatul.

Cu ocazia suplimentării celor trei macroelemente (NPK), cea mai mare atenție a fost acordată mereu azotului. Nu mai există o altă substanță nutritivă, cu care am putea să sporim atât de eficient cantitatea recoltei sau să îmbunătățim calitatea, dacă celelalte substanțe nutritive sunt disponibile în cantități corespunzătoare. Azotul nu poate fi ocolit! Fiindcă soiurile intensive și hibrizii cultivați în zilele noastre vor reacționa la deficitul de azot printr-o scădere drastică a recoltei.

Putem constata că, în zilele noastre, nu mai este posibilă obținerea unor cantități mari de produse fără o suplimentare profesională și armonioasă cu substanțe nutritive, care este indispensabilă și pentru menținerea stabilității recoltei!

Oare de ce cantitate de substanțe nutritive au nevoie culturile de primăvară?

Pornim de la necesarul specific de substanțe nutritive a plantelor, adică de la cantitatea de substanțe nutritive pe care o asimilează din sol în vederea obținerii unei producții de 1 tonă produse (boabe, semințe) și subproduse (tabel 1. ).

Cultura vegetală

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

Ovăz

28

12

29

6

2

Orz de primăvară

20

9

21

8

2

Porumb

28

11

30

8

3

Floarea soarelui

41

30

70

24

12

Sfeclă de zahăr

3,5

1,5

5,5

4,5

1,5

Cartof

5

2

9

3

1

Soia

62

37

51

42

9

                   Tabel 1.: Necesar specific de substanță nutritivă (kg/t)

Sursă: Füleki,Gy. 1999: Gestionarea substanțelor nutritive. Editura Mezőgazda Kiadó. Bp, ProPlanta., Kádár, B. 1992: Principiile de bază și metodele hrănirii plantelor MTA TAKI, Bp

Capacitatea de furnizare de substanțe nutritive a solului trebuie să fie în armonie cu dinamica de asimilare de substanțe nutritive a plantei. Planificarea cantităților de substanță activă care trebuie aplicate este oportun să fie bazată pe analiza plantelor și analize de sol, precum și pe cunoașterea factorilor de mediu.

Pentru suplimentarea azotului, soluția ideală îl constituie nitrocalcarul granulat (Pétisó) (27% N + 7% CaO + 5% MgO), fiindcă nu acidifică solul, iar conținutul său de calciu și magneziu contribuie la satisfacerea necesarului plantei.

Ce putem face, dacă apare un deficit temporar de macro - sau microelemente?

Prin aplicarea îngrășămintelor foliare necesarul de microelemente al plantelor poate fi acoperit parțial sau chiar în totalitate, însă în privința macroelementelor această posibilitate poate fi doar o soluție temporară, deoarece nu poate fi suplimentat prin fertilizare foliară întregul necesar de macroelemente a plantelor. În anumite situații (căldură, stres, secetă, îngheț) pot fi benefice îngrășămintele foliare cu conținut de fosfor, zinc, mangan, bor (Genezis Pétisol Îmbogățit cu Fosfor și Potasiu, Genezis Mikromix-A pentru Cereale, Genezis Mikromix-A zinc, Genezis Mikromix-A plante oleaginoase, Genezis Pétibór Extra), precum și biostimulatorii (Genezis BS pentru Cereale, Genezis Mikromix BS, Genezis BS plante oleaginoase). Eficiența îngrășămintelor lichide, ca și în cazul îngrășămintelor chimice solide, este determinată de alegerea corectă al produsului, de aplicarea dozei corespunzătoare și de sincronizarea optimă.  

Deci, merită să fie planificată în prealabil și să fim pregătiți pentru fertilizarea cu îngrășăminte chimice în primăvară, respectiv pentru condiționarea plantelor cu îngrășământ foliar.