Nitrogénművek înaintează treptat pe drumul ecologizării

2021. September 22., Wednesday

Nitrogénművek înaintează treptat pe drumul ecologizării

Nitrogénművek Zrt. a fost unul dintre primii producători din industria îngrășămintelor care a început să dezvolte un studiu de fezabilitate privind introducerea producției de amoniac „verde” în Ungaria, cu care își poate reduce semnificativ amprenta ecologică - a informat Zoltán Bige, directorul strategic al companiei și membru al consiliului de administrație. El a explicat că producția de îngrășăminte, într-un mediu adecvat de reglementare și suport, ar putea juca un rol cheie în abordarea și rezolvarea celor mai presante provocări ale durabilității din Europa.

În colaborare cu Banca Europeană de Investiții și Dezvoltare (BERD), Nitrogénművek, lucrează în Pét, la creșterea eficienței energetice și explorează modul în care utilizarea energiei regenerabile poate integra producția de amoniac „verde” într-un proces deja existent. În acest caz, energia regenerabilă ar fi hidrogenul „verde” produs prin electroliză, iar amoniacul „verde” este planificat a fi utilizat în producția de îngrășământ de (CAN, cunoscut sub numele de Pétisó), principalul produs al Nitrogénművek. În comparație cu orice altă sursă de azot agricol Nitrocalcarul este cel mai verde îngrășământ cu azot din agricultură, deoarece oxidul de azot minim (N2O) și dioxidul de carbon (CO2) sunt eliberate în timpul producției - a subliniat Zoltán Bige. În acealși timp, fiecare tonă de amoniac „verde” produce cu 2 tone mai puțin CO2 și fiecare tonă de hidrogen „verde” emite în atmosferă cu aproximativ 10 tone mai puțin CO2. Aceasta este deja, cu siguranță, o reducere semnificativă a emisiilor, a atras dânsul atenția. Prin urmare, dezvoltarea producției verzi va contribui la apropierea de obiectivul reducerii emisiilor de carbon și de gaze cu efect de seră din Ungaria și UE.

Pétfürdő este ideal pentru investiții de top. Datorită evoluțiilor semnificative din ultimii ani, are cea mai modernă capacitate de producție de acid azotic și nitrocalcar din Europa, iar aceasta din urmă reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai mari capacități de producție. Investiția planificată include un parc solar de mare capacitate de 200 MW și a unui parc eolian de 45 MW putere, împreună cu o capacitate de stocare 400 MWh pentru o utilizare optimă a energiei. Energia produsă va fi utilizată de tehnologia de electroliză de 100 MW pentru a produce 18 tone de hidrogen și 144 de tone de oxigen zilnic. Din producția de 36 de mii de tone de amoniac „verde”, se pot produce 100 de mii de tone de Pétisó, care ar suplimenta capacitatea actuală anuală de producție de 1,4 milioane de tone. În ceea ce privește producția totală a companiei, investiția vizează reducerea energiei utilizate cu aproape 10%.

Proiectul mentionat poate fi una dintre cele mai mari investiții de amoniac „verde” din Europa, dar totuși reprezintă doar 7-8 la sută din capacitatea totală de producție a Nitrogénművek. Cu toate acestea, aminiacul produs de Nitrogénművek poate fi aproape neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și nu există nici un obstacol tehnologic pentru creșterea în continuare a producției de hidrogen sau chiar a neutralizării carbonului pentru întreaga producție. În paralel cu pregătirea studiului, compania planifică, pași promți spre calea ecologizarii. Concentrându-se pe procesele de producție optime până în prezent, compania și-a folosit doar propriul amoniac. În același timp, presupunând apariția preconizată a amoniacului „verde”, Nitrogénművek se pregătește să cumpere amoniac cu o investiție fezabilă imediată. Conform planurilor, o nouă decapantă de amoniac ar putea fi construită încă din 2022, ceea ce ar permite utilizarea deplină a capacității existente de producție, precum și recepția și utilizarea amoniacului produs cu emisii reduse de carbon. "Vrem să evităm dependența de amoniac în orice mod, deoarece credem în producția agricolă locală și în securitatea ridicată a aprovizionării cu îngrăsăminte, însă, aceasta este o oportunitate excelentă de a testa piața și de a prezenta rezultate imediate", a spus Zoltán Bige.