Ce nevoi are grâul toamna?

2021. September 22., Wednesday

Ce nevoi are grâul toamna?

Pe lângă porumb, grâul de toamnă este cea mai importantă cereală în România la fel și în Ungaria. Cultivarea sa, în special în condiții meteorologice extreme, necesită o atenție serioasă, tehnologii agricole profesioniste și disciplină în folosirea acestora. În ultima perioadă, toamnele umede, iernile blânde, primăverile reci și ploioase, urmate de valuri de căldură și secetă au însemnat o reducere a suprafeței la nivel național și au dus, nu odată, la pierderea culturilor. Scopul propus din punct de vedere economic în plus față de cantitate, nu poate fi decât o producție de bună calitate și depunerea eforturilor necesare pentru siguranța culturilor. Cost determinant dintre imputuri este cea cu fertilizarea, deci să nu gândim într-un mod „tradițional”, să nu fertilizăm din obișnuință. Produsul ales și cantitatea aplicată vor determina fundamental volumul și calitatea culturii așteptate și, astfel, beneficiul realizabil. Prin compensarea profesională a nutrienților, nivelul producției de grâu poate fi acum planificat - în funcție de recoltă și de locul de producție, la 8-10 t / ha, ceea ce face ca „boabele noastre pentru pâine” să devină o cultură profitabilă.

Cum să ne fertilizăm grâul în mod profesionist?

În timpul cultivării grâului de toamnă, nu pot fi neglijate substanțele nutritive, deoarece planta solicită atât macro- (N, P, K, Ca, Mg, S), cât și micronutrienți (Cu, Mn, Zn). Conform literaturii de specialitate, pentru a produce 1 tonă de boabe de grâu și produsele secundare acestora, plantele au nevoie de următoarele cantități de fertilizanți:

Macroelemente

Azot (N): 25-29 kg/t

Fosfor (P2O5): 12-15 kg/t

Potasiu (K2O): 18-22 kg/t

Calciu (CaO): 6 kg/t

Magneziu (MgO): 2 kg/t

Sulf (S): 2 kg/t

Microelemente

Bor (B): 8-9 g/t

Cupru (Cu): 12-14 g/t

Fier (Fe): 190-210 g/t

Mangan (Mn):115-125 g/t

Zink (Zn): 56-62 g/t

Molibden (Mo): 0,4-0,5 g/t

În ultimii ani, atât macro cât și microelementele din solurile noastre sunt în scădere. Ca urmare a exploatării intensive a suprafețelor de producție, pe lângă fosfor și potasiu, scad și stocurile de zinc, cupru, mangan și fier din sol. Unele tipuri de îngrășăminte organice (gunoi de grajd, marniță, gunoi de grajd verde) ar putea fi, de asemenea, o soluție pentru a înlocui nutrienții necesari plantelor, însă utilizarea și costul lor sunt limitate de cantitatea disponibilă. Așa că, astăzi, soluția este în mod clar utilizarea sporită a îngrășămintelor NPK și adăugarea de microelemente acolo unde este necesar.

La cerealele de toamnă, prima componentă a tehnologiei Genesis este fertilizarea de bază. În vederea asigurării pentru toamnă a unei bune aprovizionări cu azot, fosfor și potasiu, este recomandabil să alegeți îngrășăminte complexe cu suplimentarea fosforului: N: P: K în proporție de 1: 2: 1, cum ar fi produsele cu 61,6 % substanță activă Genesis NPK 10-20-10 (+ 13, 8% CaO + 2,1% MgO + 5,7% S). În special pe solurile slab acide și acide avînd pH sub 6, grâul va recompensa aplicarea fosforului, care contribuie foarte mult la o bună întărire și înfrățire a rădăcinilor în toamnă. În cazul unui sol bogat în potasiu, vă recomandăm Genesis NPK 10-20-5 (+ 8,5% CaO + 5,8% MgO + 6,1% S). Pe solurile cu compoziție medie, având un procent bun de potasiu, sărace în fosfor, complexul Genesis NP 15-25 (+ 11% S + 2,1% CaO + 0,1% B + 0,02% Fe + 0,02% Cu) - al cărui conținut de sulf este bine adaptat cerințelor din toamnă ale grâului- este o alegere economică. Sulful joacă un rol important în cultivarea cerealelor, el duce la creștea rezistenței plantelor la dăunători și agenți patogeni, îmbunătățind astfel sănătatea culturilor. Prin urmare, aplicarea de complexe cu sulf este cu siguranță justificată. Pe lângă sulf, s-a pus un mare accent pe conținutul de calciu al produselor, întrucât contribuie la îmbunătățirea toleranței la stres a grâului, la creșterea mai rapidă a rădăcinilor, apoi, la întărirea tulpinii (a membranei celulară).

Acolo unde aportul de potasiu este deja sub medie sau solul este prea argilos, îngrășămintele complexe având compoziția  NPK 1: 2: 2 precum Genesis NPK 8-15-15 (+ 9,7% CaO + 6,8% MgO + 2,4% S) sau Genesis NPK 5- 18-18 (+6,9 CaO + 2,4 MgO + 8,8 S) sunt, de asemenea, potrivite pentru suplimentarea cu cantități mai mari de sulf. În caz de deficit de potasiu sau pe soluri nisipoase ușoare, se recomandă utilizarea compozițiilor cu conținut de potasiu mai mare decât Genesis NPK 8-16-24 (+ 9,3% CaO + 4,7% S). Îngrășămintele compactate Genesis NPK au aceeași compoziție a granulelor, distribuția ingredientului activ este spre deosebire de cazul îngrășămintelor fizice mixte mult mai uniformă în timpul aplicării! În cazul grâului de toamnă, se recomandă insistent aplicarea îngrășămintelor compacte NPK pentru a profita de „efectul PK proaspăt”, adică randamente mai mari datorită ingredientelor active de fosfor și potasiu care se dizolvă rapid, sunt ușor absorbate. Ne putem aștepta, de asemenea, la o creștere a numărului de lăstari, numărului de spice, de boabe în spic, a producției de cereale.

Pentru pornirea cu succes în vegetație a grâului, acesta necesită și aplicarea a cel puțin 35-60 kg / ha azot în toamnă, nu doar fosfor și potasiu. În producția intensivă de grâu, care pe perioada iernii își continuă înfrățirea, grâul consumă continuu azot și până la 1 februarie nu putem asigura înlocuirea acestuia, mai ales în zonele sensibile la nitrați. Prin urmare, în iernile blânde, este obișnuit ca grâul nostru îngălbenit să prezinte „foame” de azot, ceea ce poate duce la pierderi de randament de până la 15-20%. Este posibil ca unele compoziții complexe de NPK să nu mai satisfacă această cerință crescută de azot. În acest caz, soluția deja clasică este de a utiliza Genesis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO), înainte de însămânțare. Cu conținutul său de dolomită de 228 kg / To, satisface nevoile de calciu și magneziu ale grâului.

Tabelul 1: Produse complexe NPK recomandate de Grupul de firme Genezis